Määtän märinät Maalaisjärjellä maailmaa vastaan

Työttömyydestä ja syyllistämisestä

No niin. Jos sitä sanan säilää taas pitkästä aikaa. Rupesin kommentoimaan Facebookiin Aino-Kaisa Pekosen kirjoitusta http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/tyottomille-tarvitaan-tyopaikkoja/ Harvemmin jaan vasemman siiven juttuja, aatetasollakaan, mutta Aino-Kaisa osuu kyllä monessa kohtaa maaliin, kuten tässäkin asiassa.

Ensinnä, monelle työttömälle työttömyys ei ole oma valinta, mikä pitäisi olla aika selvää jokaiselle joka uutisia seuraa tämän päivän Suomesta. Työttömien porukka on kasvanut sen verran isoksi, että mahtuuhan sinne (on aina mahtunut) niitäkin, jotka ovat elämäntehtäväkseen ottaneet tukiverkossa elämisen ja kaiken työntekemisen väistelyn, mutta on väärin kurittaa koko sakkia pelkästään näiden takia. Nämä samat hahmot kun näkyvät siellä sossujonoissa, hakemassa toimentulotukia, terkkarijonoissa milloin mitäkin vaivaa valittamassa (varsinkin jos on tukityöllistetty johonkin). Ja erityisen väärin on kurittaa siksikin ainakin niin kauan, kun vain 10%:lle on työpaikka kortistosta tarjouta, jos jonosta vaan ruvettaisiin täyttämään sen kummemmin ammattisuojia ajattelematta kuten tavoite nyt on. Mitäs ne loput 90% "laiskoja" sitten tekevät? Töihin, saatanat!

Ja moniko on käynyt katsomassa mitä siellä on tarjolla? Vilkaisin tässä aamusta piruuttani koko tarjonnan. Pääasiassa haetaan terveydenhuollon ammattilaisia: sairaanhoitajia ja lähihoitajia (määräaikaisia suurin osa), lääkäreitä ja erikoislääkäreitä. Erilaisia tekniikan ja sähköteknologian erityisasiantuntijoita (eli ns. nörttejä tietokonehommiin, ohjelmointiin jne.), eri asteiden opettajia (pääasiassa vain ensi lukuvuodeksi, ettei tarvii maksaa kesälomista ja saadaan lisää työpaikkoja auki), myynti- ja ostoagentteja (suomeksi siis puhelinmyyjiä pääasiassa ja myyntiedustajia, 99% provisiopalkalla eli lähes yrittäjiä) sekä ns. normaaleja myyjiä iso liuta (vaikka en nyt pidä 15 h/vko tai 15 h/kk kovin merkittävänä työllistymisenä), kokkeja ja tarjoilijoita, parturi-kampaajia (95% näistä yrittäjiä). Rakennusalan eri osaajia, siivoojia ja yllättäen - yrittäjiä.

Noh, äkkiseltään vilkaistuna jokainen homma vaatii omaa erityisosaamistaan, varsinkin tänä  päivänä kun ollaan erityisen tarkkoja kaikkien eri pätevyysvaatimusten kanssa. Vaikea nähdä kovinkaan moneen hommaan vaikka työttömäksi jäänyt metsätalousinsinööri. Vaikka allekirjoittaneella oma kehu haisten ainakin soppakauha pysyy kourassa. Mutta vaikka nyt yleistäen raakasti, sitä laiskinta osaa. Se oman elämänsä Pirkko tai Erkki, joka peruskoulun jälkeen on keskittynyt erilaisiin tukimuotoihin, "hyödyllisiin" työvoimakoulutuksiin kuten vaikka word ja excel -tutuksi tai "näin parannan valmiuksiani työelämässä -jatkokurssi". Kiinnostavampaa on riittääkö rahat tupakkaan, ja onhan ympärillä samoin ajattelevia kavereita joille valittaa kun ei oo töitä ja sossu ei anna tarpeeksi rahaa. Ja kävinhän mä siellä kaupassa varastoapulaisena, mut tokana päivänä nyrjähti nilkka ja kolmantena rupes sattuu ranteeseen ja oli pakko mennä lääkäriin. Sain saikkua kaks viikkoa ja ne anto mulle potkut, ihme touhua. Menisinhän mä töihin jos pääsisin. Laiskuutta ja viitsimättömyyttä ei pidä sietää, ja minusta jos on selkeästi osoitettavissa (mikä on mielestäni kyllä helppoa kuten ylempää voisi ehkä todeta...) että noiden vuoksi ei työnteko kiinnosta, niin ei sitten kiinnosta elää veronmaksajien rahoillakaan. Valitettavasti, kun ei sellainen ihminen pärjää oikein missään työssä jos systeemi on passivoittanut vuosikymmenen tai pari. Ja puhelinmyyjänäkään kun ei pärjää  kuka vaan,  esim. minä en pärjäisi, tiedän sen heti. Ja siksi toisekseen, aiemminkin purppassu tuosta provisiopalkkauksesta, se on ihan pelkkää kusetusta työntekijää kohtaan. Kanna kaikki riski talon tuotteista tai palveluista omassa nahassasi, sinun VIKA jos et saa myytyä. Pitäs lailla kieltää koko provikkapalkkaus.  Se on samaa talon työtä, kyntää tai ehtii hevosta.

Mutta sitten jos lisäksi huomioidaan työmarkkinat, tarjonta ja kysyntä. Tuosta pois rakennusala, ja oisko se tuo sähköteknologian erityisasiantuntijat, joista on työmarkkinoilla jo ylitarjontaa. Ainoa mistä on huutava pula, on (provisiopalkkaisista) puhelinmyyjistä. Yllä mainitun perusteella en ihmettele miksi... Tuosta kun poistetaan sitten yrittäjäpohjaiset työpaikat. Ei niitten paikka ole työkkärin kortistossa, ketään et voi pakottaa yrittäjäksi niin miksi ne tuolla tilastoissa kummittelevat sitten? Työpaikat vähenisivät entisestään, kun kunnilta ja oppilaitoksilta kiellettäisiin tuo kikkailu noilla opettajien viroilla. Palkataan osa-aikaiseksi tai mitänäitänyttermejä onkaan, ja työajaksi 15.8.-31.5. Kesäksi eikun vaan työkkäriin, ja joka jamppa tai tarja hakemaan työpaikkaansa uudelleen seuraavaksi syksyksi. Sama linja taitaa olla sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla, että pikku pätkää vaan. Joku pidempi väliin ja taas saa mennä lyhyellä.  Ja sitten läheltä seuraamani, ah niin rakas kaupan ala. Mitä työllistämistä on 15 h/vko tai jopa 15 h/kk??? Sitten kun näillä pyöritetään pääasiassa toimintaa. Eihän tommoinen oikeasti, rehellisiä työpaikkoja lisää yhtään. Nyt kun aukioloajat vapautuivat, niin voidaan reteesti ilmoittaa että lisätään tunteja kaikille. Jesh, saavat jo ehkä 20 h/vko tai 20 h/kk. Täysiaikaisia henkilöitä ovat lähinnä päälliköt (yllätys) ja päälliköiden parhaat kaverit (kakkoset). Tahtoo sanoa tällä kaikella, että niitä realistisia työpaikkoja on vielä vähemmän työkkärin kirjoilla mitä oikeasti on. Se mitä on tuolla kortiston ulkopuolella, en osaa sanoa...mutta tuskin sekään nyt tätä yli 400 000 joukkoa pelastaa täystyöllisyyteen sekään.

Yritysvastuusta haluan myös allekirjoittaa Aino-Kaisan näkemyksen. Ja ainahan sitä voi peräänkuuluttaa, varsinkin suuryritysten (tai sanotaan pörssiyhtiöiden) moraalista ja sosiaalista vastuuta, mutta eihän sitä ole. Rrraha rrratkaisee (reteesti poskeen sanottuna) ja köyhät kykkyyn ja hyppää kun käsketään. Ollaan vinkumassa valtiolta ja työmarkkinoilta sitä tätä ja tuota, ja ne kun saadaan niin TJ ja PääJ hurauttavat lähi Nordeaan Private Banking -puolelle järkkäilemään massit vaikka Panamalle ns. normaalin kirjanpitokäytännön mukaisesti. Ja kun sitten nuokaan toimet ei riitä, ja laitetaan pirkot, erkit, jampat ja tarjat taipaleelle firmasta niin onhan nyt toki vähintä, ja soveliasta palkita johtajat näistä raskaista päätöksistä hieman paremmin. Ja kun sitä rrrahaakin säästyi kun saatiin kuluerää eli henkilöstöä vähemmäksi.

Kauhee kun alan kuullostaa kommunistilta. Olen sitä mieltä, että jokaisella ihmisellä on oma vastuu itsestään ja tekemisistään, mutta kyllä valtion pitää puuttua tällaiseen perseilyyn mitä isommat yritykset harrastavat ja veronmaksajien pitkälle kustantamina, eikä lähteä siihen mukaan. Ei se kaikki hyvä ole niillekään tullut ihan vaan sillä, että ovat niin hyviä. Valtio on meitä kansalaisia varten, ja valtion pitää taata kaikille, ensinnä lapsille tasaväkiset lähtökohdat entistä kovenevampaan maailmaan, takaamalla ja turvaamalla peruskoulut ja perusterveydenhoito. Ja niin kauan kun niitä veroeypoja kerätään, niin ne pitää ohjata tuonne eikä yritysmaailman tukemiseen, varsinkin kun kiitokset ilmenevät ihmisten irtisanomisina ja veroeurojen siirtämisenä verotuksen ulottumattomiin. Ja poliitikot osallistuvat ilmeisesti yritysmaailman kytkösten kautta tähän sirkukseen täysin rinnoin. Varsinkin näinä huonoina aikoina, kun Suomen katajainen kansa on taivutettu lain kovalla kouralla syömään huonoja heiniä, on todella lyhytnäköistä...tai oikeammin sokeaa, raakaa ja ainakin minun moraalini vastaista lyödä sitä ihmistä jolla jo lähtökohtaisesti on asiat heikommin kun muilla, ja omistaa vähiten. Toteen käy, että köyhä antaa vähästään, rikas ei paljostakaan. Heikommista täytyy pitää huolta pula-aikana. Nousuaikana ihmistä voi potkia enemmän perseelle yrittämään itse parantamaan elinolojaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mitä Anna-Kaisa Pekonen on ehdottanut, että yksikään yhtiö tai yksilö ei veisi rahojaan pois Suomesta, ei tarvitsisi valtiolta tukea ja investoisi kotimaahan?

Eduskunnassa on kyllä outo ilmiö. Näyttää siltä, kun puolue on oppositiossa se antaa valtuudet aivojen narikkaan laittamiseen. Nyt on todistettavasti käynyt niin.

Kun halutaan selvittää infran muuttamista tehokkaammaksi, patistetaan työttömiä aktiivisemmaksi, poistetaan ammattisuojaa, helpotetaan yritysten perustamista palkkatuella, vapautetaan tiukasti säädeltyjä toimintoja, pistetään jo ennen selvitysten valmistumista hirvittävä propaganda liikkeelle uskomattomilla valheilla ja vääristelyllä.

Olemme odottaneet poteroissa kymmenen vuotta uskaltamatta koske mihinkään perinteisiin toimintatapoihin. Seurauksena on ollut uppoaminen yhä syvemmälle.

Ensimmäistä kertaa on hallitus joka haluaa tehdä muutoksia, jotta suunta muuttuisi, mutta oppositiossa halutaan estää kaikki toimenpiteet, vaikka on selvästi nähtävissä, että muutos tapahtuu.

Käyttäjän PetriMtt kuva
Petri Määttä

Nuo mainitsemasi asiat ovatkin ihan tervetulleita. Mutta ei se työttömiä syyllistämällä ja rankaisemallakaan mene ihan oikein. Minä hain itse vuoden töitä, aktiivisesti. Työkkäristä osoitettiin paikkoja joihin ei osaamiseni edes riittänyt mutta hain. Pääsääntöisesti hain itse paikat mihin yritin. Vuoden alussa kyllästyin ja perustin yrityksen, vaikka en nyt mitään starttirahojakaan saanut. Että kyllä kaikki keinot omaehtoisen työllistymisenkin lisäksi ovat tervetulleita, ja vaikka yrityksillekin helpotusta palkkaamiseen, mutta kyllä yrityksiltä pitää jotain VASTUUTA vaatia. Ja nykyhallitus lähtee jokaisessa päätöksessään syyllistämisestä ja rankaisusta. Tuskin työttömät ja vähäosaiset ovat syypää tähän talouden tilanteeseen?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ja moniko Te-keskusten työpaikoista on kokoaikaisia töitä?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Markku Perttula

Sitran tuoreen tutkimuksen mukaan vain 4% työllistyneistä sai paikan TE-toimiston kautta. Eiköhän tuo osoita, että kyseinen toimisto voitaisiin lakkauttaa. Viime aikoina sinne on vain syydetty lisää rahaa, jotta on saatu virkailijoita sanomaan "Töitä ei ole".

Tämä tutkimustulos on ehdottomasti nyt taottava kansakunnan tajuntaan. Tarkoittaa, että jos jäät odottamaan, että joku tulee tarjoamaan työtä ja työpaikkaa, saat odottaa sitä ihmettä maailman tappiin asti. Itse on työtä haettava ja aktiivisesti vaikka joka päivä.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Eivät työnantajat ihan ketä tahansa töihin ota eikä töissä pitkään pidä. Koeaika voi olla jopa puoli vuotta ja jos ei ole osaamista tai motivaatiota, työhön "velvoitettu" pääsee pian taas kotisohvalleen. Ei varmasti muutu työllisyys näillä pakkokeinoilla. Ehkä tilastoja sentään vähän kaunistetaan, kun työttömät hetkittäin käyvät työpaikoilla osaamattomuuttaan näyttämässä. Se lienee tarkoituskin.
Sääliksi käy kyllä työnantajiakin tässä rumbassa.

Käyttäjän PetriMtt kuva
Petri Määttä

Nimenomaan. Ja kyllähän tästä huumoria seuraa kun työkkäri alkaa näitä työttömiä hätistellä hakemaan ketä mihinkin töihin. Eiköhän se tuo pykälä kuole aika äkkiä käytännössä omaan mahdottomuuteensa. Onneksi kun ei mikään laki pakota ketään vielä töihinkään ottamaan.

Toimituksen poiminnat