Määtän märinät Maalaisjärjellä maailmaa vastaan

Sotesouhotusta ja suomalaista terveydenhoitoa

Tämä onkin iso ja kuuma peruna, ja täytyy myöntää että hieman on mennyt isommin ajattelematta asiaa kuten varmasti suurimmalla osalla suomalaisista. Sen mitä medioita seuraa, niin kauhea vouhotus on ajaa Sote-alueita ja kaikki on sen jälkeen taas suurempaa ja parempaa. Käytännössä tämä kyllä taitaa ruveta näkymään jo nyt siten, että ei ole. Tosiaan en ole terveydenhoidon ammattilainen, enkä hirveästi ole seurannut asiaa, kirjoitukseni perustuu jälleen kerran omakohtaisiin kokemuksiin suomalaisesta terveydenhoidosta.

Tämän kuuluisan Sote-uudistuksen tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. Tällä hetkellä jo yhdenvertaisuus, saatavuus ja kustannukset eivät toteudu. Ja aika vaikea on nähdä että ne tulevat toteutumaan uudistuksen  jälkeenkään, kun terveydenhoito keskitetään julkisella puolella entistä harvempiin yksiköihin jotka sijaitsevat entistä kauempana suhteessa vaikka jo nykytilanteeseen. Eihän se asia välttämättä hirveitä merkitse täällä etelä-Suomessa, mutta pohjoisessa se alkaa ollakin jo sama kuin jos helsinkiläinen äiti lähtisi synnyttämään vaikka Turkuun ja lonkkaleikkaukseen Jyväskylään. Voisi alkaa älinä. Ja tämä kun on jo tätä päivää esim. Lapissa matkojen osalta.

Mutta sitten ihan näin pienessäkin mittakaavassa. Esimerkki 1, omakohtainen viime viikolta. Soittelin ensin palvelupuhelimeen josta varasin itselleni hoitajan takaisinsoiton iltapäivälle. Hoitaja soitti tunnin myöhässä joten pääsin kyselemään lääkäriaikaa, kun silmä temppuillut jo pidemmän aikaa. Ollut kipeä ja näkö heittelee. Hoitaja sinällään asiallisesti kyseli vointia ja oireita, ja varmasti ohjeiden mukaan, mutta kovasti hän pohti sitä että voiko hän antaa minulle vähäisistä lääkäriajoista aikaa...vai pitäisikö mennä päivystyksen kautta vaan. Hän antoi, ja sanoi että hänhän siitä saa huudot en minä. Noh, kiitin toki ajasta ja menin ajallani. Hausjärveltähän on omat lääkärit lähteneet ja kaikki lääkärivastaanotot ovat nykyään Riihimäellä. Suoraan sanoen olin näihin päiviin ajatellut, että eihän sillä nyt ole niin merkitystä koska tästä kotoa on matkaa noin 12 km. Mutta siinäpä näki tämän päivän tilanteen päivystyksen osalta. Noin 50 ihmistä istuivat odottamassa aulassa, joita hoitamassa oli käsittääkseni vain 2 lääkäriä. Samat lääkärit sitten hoitivat varatuilla ajoilla tulevia, ja akuutin ensiavun tarpeessa olevia. Jotenkin iski vasten kasvoja, että tätäkö se on  tänä päivänä. Aika kultaa muistoja, mutta 80-luvulla ei ollut tuollaisia jonoja ainakaan Riihimäellä. Lääkäreitä oli useampia ottamassa potilaita vastaan, ajan sait aina samalle päivälle ja lapset menivät jonon ohi luonnollisesti (ilman että kukaan aikuinen rupesi siitä edes aulassa meuhkaamaan, kuten tänä päivänä). Noh, esimerkki 2 tältä päivältä. Poikani on kuumeillut kohta viikon, ja perinteinen korvien ja nielun näyttö siis alkoi olla jo ajankohtaista. Eilen sama sou tuon puhelimen kanssa ensin, ja saatiin aika sairaanhoitajan vastaanotolle tälle päivää kuntakeskukseemme Oittiin. Sairaanhoitaja katsoi ja meinasi että lääkärin täytyy tämä katsoa, joten ajan varaus ja HUOMISELLE iltapäivälle. Ja Riihimäelle, koska Hausjärvellä EI OLE ENÄÄ omaa lääkärivastaanottoa. Tästä herkesi keskustelu oikein asiallisesti jo hoitajankin kanssa, mutta lähinnä omassa päässä naksahti että eihän tämä helvetti vie voi olla näin järjetöntä touhua.

Miksi näin? Noh, Hausjärven osalta kyse on TASA-ARVOSTA riihimäkeläisten kanssa...en vaan ymmärrä missä suhteessa? Siinäkö, että terveydenhoitoyhtymän jäsenenä myös hausjärveläiset saavat nyt jonottaa yhdessä ja samassa päivystysjonossa riihimäkeläisten ja loppilaisten kanssa. Aiemmin homma toimi niin, että lääkäri tuli hoitajan kutsusta katsomaan ne korvat, meni 5 minuuttia ja lääkäri antoi hoitajalle tarvittaessa luvan kirjoittaa reseptin. Tasa-arvon vuoksi Hausjärveltä lakkautettiin toimivat lääkäripalvelut. Täytyy ruveta penkomaan onko muita syitä. Toisaalta kuulin myös siitä, miksi lääkäripalvelut ovat olleet heikkoja...siksi, että lääkäreillä on niin kova tulotaso, että monikaan ei tee kuin puolta päivää julkisella puolella! Anteeksi ranskani, mutta PERKELE! Jos näin on, niin sitten lääkärikoulutuksen tukeminen saa luvan loppua julkisin varoin. Tai sitten jokaiselle lääkäriopiskelijalle ja erityisesti valmistuvalle lääkärille määrätään vähintään 5 vuoden pakollinen palvelus julkisen terveydenhoidon parissa ja KOKOPÄIVÄISENÄ. Eikä mitään puolikkaita päiviä.

Tullaan tämän avautumiseen asiaan, jota olen kyllä ihmetellyt pidemmän aikaa. Samaan aikaan, kun terveydenhuollon kustannukset ovat vain nousseet ja nousseet, kaikista järjestelyistä huolimatta ovat palvelut paikallisilla tasoilla vain huonontuneet ja heikentyneet. Samaan aikaan yksityiset toimijat tekevät kovaa tulosta, lääkäreitä koulutetaan entistä enemmän ja silti niitä ei riitä perusterveydenhuoltoon julkiselle sektorille. Ei tämä nyt VOI MENNÄ NÄIN, kun kyse on VEROVAROIN rahoitettavista toiminnoista. Ja joku mätä tässä Sote-hommassa on takana, se on ihan varma koska sitä semmosella innolla painetaan päälle ja tohinalla. Veikkaanpa että julkinen porras jää vain vastaanottopesäkkeeksi, ja jotta potilaasta ei tule kuluja se siirretään välittömästi eteenpäin erikoissairaanhoidon puolelle, josta rahat käärivät sitten yksityiset toimijat. Tämä tarkoittaa maalaisjärkimatikalla sitä, että kustannukset tulevat entisestään nousemaan...maksetaan ne sitten jokainen omasta pussistaan suoraan (kenellä on varaa enää hoitoa hakea) tai yhteisestä verosäkistä.

Ei näin. Soteen täytyy saada stoppi ja välittömästi, ja miettiä alusta asti mistä on kyse. En ymmärrä miten asiat toimivat 70-80 -luvuilla, perusterveyden ja erikoishoidon osalta, mutta nykyään tekniikoiden yms. kehittyessä ei rahoja saada riittämään mitenkään PERUSHOITOTYÖHÖN vaan sitä leikataan ja heikennetään jatkuvasti. Keskittäminen ja isompiin yksiköihin siirtäminen lisää vain hallintoa ja tilatarpeita, ja ne nielevät nyky-yhteiskunnassa aina vain enemmän varoja, jolloin on todettava että emme pysty tekemään niitä hommia joita varten kaikki tämä on rakennettu, koska emme voi palkata lääkäreitä emmekä hoitajia. Sairastumiselle lisätään katetuottovaatimus. Joku (yksityinen terveydenhoitobisnes?) tässä päälle päsmää ja katse on veroeurojen varmassa tulovirrassa.

Noh, köyhät kuolevat ja varakkaampi väki saa hoitonsa. Mutta niinpä ne on isommatkin kulttuurit kuolleet ja kadonneet, orjien luokan kadotessa. Ei vauras väki toinen toistaan palvele, ja kultaa kun ei voi syödä eikä sillä sairauksia voi lääkitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat